Цените на петрола се на борсите. Причината - геополитическите напрежения около ядрената програма на производителя на суров петрол Иран, които надделяха над слабите икономически данни от Европа и Китай.

Цената на американския лек суров петрол на борсата в Ню Йорк скочи с 18 цента до близо 107 долара за барел, а този от сорта Брент поскъпна с 21 цента до 124 долара за барел в сутрешната търговия.

Според анализатори основният фактор, повлиял за тези повишения са думите, разменени между израелския и американския президент през последните дни. Шимон Перес определи действията на Техеран като „опасност за целия свят”, докато Барак Обама подчерта, че няма да се поколебае да нападне Иран, ако дипломатическите средства се провалят и ислямската държава продължи с разработването на ядрено оръжие.

Западните лидери са притеснени, че въпреки своя потенциал, все по-строгите санкции на САЩ и Европа срещу Иран, централната му банка и петролната индустрия, която е от жизненоважно значение за света, няма да убедят Техеран да се откаже от обогатяването на уран.