В годините назад не е направено достатъчно за ограничаване на зависимостта на Европа от руския газ. Това заяви българският премиер по време на дискусия на Световния икономически форум в Давос.

Според Кирил Петков не са предприети и достатъчно стъпки за противодействие на хибридните атаки, а по въпросите на сигурността и отбраната липсва достатъчно стратегическо мислене. Всички допуснати пропуски не са дали възможност за подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна, допълни премиерът.

„Позволихме много от газовите хранилища в Европа да са притежание на „Газпром", което създава много голяма зависимост. Вместо да мислим как да я намалим, строим „Турски поток" - още една тръба, минаваща през Турция за Европа отново с руски газ. Северен поток също увеличи зависимостите. Обвързваме цените на електричеството с тези на газа, което дава възможност на Русия да регулира цените на тока в цяла Европа“, коментира Петков. 

Министър-председателят Кирил Петков проведе и серия от двустранни срещи на Икономическия форум в Давос.

Петков проведе среща с президента на Държавата Израел Исак Херцог. Двамата лидери обсъдиха активното сътрудничество между двете държави, издигнато на ниво стратегическо партньорство в последните години.

Премиерът разговаря с колегата си от Хърватия Андрей Пленкович. Двамата правителствени ръководители дискутираха актуалните въпроси на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел. Петков и Пленкович бяха единодушни за необходимостта от влизането на двете държави в Шенген.

Министър-председателят Кирил Петков също се срещна с премиера на Черна гора Дритан Абазович и го поздрави за скорошното му назначаване на поста и приветства политическата воля на правителството да продължи да изпълнява ангажиментите, поети в хода на процеса на европейска интеграция. Петков потвърди последователната подкрепа на България за евро-атлантическа интеграция на Черна гора.

Петков разговаря и с министър-председателя на Молдова Наталия Гаврилица. Обсъдени бяха предизвикателствата,  породени от войната в Украйна. Акцент на срещата бяха и енергийни теми, както и борбата за върховенство на закона. Премиерът Петков изрази подкрепа за развитието на  Тараклийския държавен университет, който е важен мост между двете държави.

Българският министър-председател се срещна и с министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек ел Мола. Основна тема на разговорите бяха възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, в контекста на последователните действия на правителство за гарантиране на газовите доставки към България от различни източници. С въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция ще бъде налице необходимата за това инфраструктура.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!