„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция“, заяви Кирил Петков след разговор с турския президент Реджеп Ердоган.  По думите на българския премиер с тази среща се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

Българският премиер е в Анталия за второто издание на Международен дипломатически форум. На него се обсъждат двустранните отношения и възможностите за сътрудничество, като и последните развития в регионален и международен план.

В рамките на разговора между Кирил Петков и Реджеп Ердоган беше обсъдена диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна, съобщи Министерския съвет.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Петков изтъкна като друг приоритет транспортната свързаност между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. По думите му от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, особено що се отнася до туристическия сезон.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница. „Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!