„Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна“.

Това обяви премиерът Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи.

Снимка: Министерски съвет

Той допълни, че е нужна сериозна дискусия по темата не само на национално, но и на регионално, европейско и глобално ниво, защото настоящата ситуация с войната в Украйна е показала ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим.

Петков посочи, че България е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години не е направено достатъчно за диверсификацията.

Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция –България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Той увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора, той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, а това ще е от полза за целия регион.

Българският премиер изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация, подчерта той.