Петима ядрени инженери са убити днес в автобус в северните покрайнини на Дамаск, близо до изследователския център, в който работели, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от агенция "Франс прес".

Неправителствената организация не може засега да посочи какви са обстоятелствата около убийството, нито каква е националността на инженерите. "Неизвестни са убили петима инженери, работещи в областта на ядрената енергия, в Центъра за научни изследвания в Барзе, северно от столицата Дамаск", каза ръководителят на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

Не е ясно дали става въпрос за заложено взривно устройство срещу автобуса, който ги превозвал, или той е бил подложен на обстрел, подчерта Рахман.

През юли 2013 г. шестима служители на същия научен център бяха убити при минометно нападение на бунтовници, борещи се срещу сирийския режим, посочват официални медии.

"Център за научни изследвания" в Сирия наричат обикновено изследователските центрове към министерството на отбраната. Този в Джамрая, близо до Дамаск, беше мишена на израелско въздушно нападение на 5 май 2013 г, посочва АФП.