Америка скърби. Два щата, два града, две стрелби и море от скръб. Хиляди отдадоха почит на загиналите. Президентът Тръмп обяви 5-дневен траур след двете стрелби, които отнеха живота на 29 души.   

Нападателят от търговския център в Ел Пасо уби 20 души и рани 26. Броят на жертвите можеше да е още по-голям, ако военен експерт не е рискувал живота си, за да спаси чужд.

Глендън Оукли пазарува в търговския център в Ел Пасо след края на дежурството си, когато започва стрелбата. С риск за живота си успява да изведе навън няколко деца.

„Направих това, което трябваше. Знам, че някои ме считат за герой, но не това е важното. Мисля си за децата, които не успях да спася и за семействата, които загинаха, боли ме, сякаш са част от мен”, споделя, плачейки, Оукли.

Стрелецът е арестуван. Нападението се разглежда като „вътрешен тероризъм".

Снимка: БГНЕС / EPA

„Той беше до мен, усещах го как диша. Беше най-спокойният човек на света. Не каза нищо, в погледа му се четеше омраза и гняв”, разказва за срещата си с атентатора пострадалата Марибел.

Публикуваният от нападателя манифест, в който заявява, че иска да защити Америка от „чуждо нашествие", предизвика вълна от критики срещу президента Доналд Тръмп, известен със своите антиимигрантски изказвания. Отново бе повдигнат и въпроса за режима за покупка и притежание на оръжие.

„Ние обичаме всички хора. Омразата няма място в страната ни. Ще се погрижим за това”, отговори на упреците президентът.

Снимка: БГНЕС / EPA

В същото време, полицията разпространи кадри от втората стрелба в град Дейтън в щата Охайо. При нападението загинаха девет души, сред които и сестрата на стрелеца. Самият той беше убит от силите на реда