Независимо дали живеят в Обединеното кралство, или в друга страна от Европейския съюз, в ежедневието на британските граждани вероятно бързо ще започнат да се усещат последиците от излизането на страната от ЕС. АФП обобщава какви са основните промени, които могат да се очакват от тази раздяла.

За британците в Обединеното кралство

- Визи

Най-непосредственото и осезаемо отражение вероятно ще се почувства при свободата на движение на британските граждани в другите страни от ЕС. Ако досега за придвижването им в шенгенското пространство беше необходим само обикновен документ за самоличност, макар Великобритания да не беше част от него, след излизането от блока на 28-те британците ще трябва да имат виза, за да пътуват в континентална Европа. Досега само 44 от 219 държави изискваха визи за британски граждани.

- Пътуване

Британските домакинства ще трябва да се подготвят да плащат повече от преди, ако искат да прекарат почивката си на Стария континент – не само защото сривът на лирата спрямо еврото неизбежно ще намали покупателната им способност, а и по силата на общностните споразумения, които позволяват на всяка европейска авиокомпания да оперира без ограничения в честотата, капацитета или цените в европейското въздушно пространство.

„Единният пазар даде възможност на „Райънеър“ да популяризира революцията с евтините полети в Европа“, припомни в средата на май генералният директор на британската нискотарифна авиокомпания Майкъл О'Лиъри.

Да не говорим за цените на роуминга при мобилните телефони, които също бяха хармонизирани на европейско равнище, или за възможностите, които предоставят европейските регулации, например да получиш парично обезщетение при закъснение или анулиране на полет.

- Работни места

Макар привържениците на брекзита да превърнаха гарантирането на работните места на британците в един от стълбовете на кампанията си, има вероятност в резултат от излизането на Великобритания от ЕС много работни места да бъдат преместени другаде, особено при големите банки, които имат офиси в лондонското Сити.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на „Джей Пи Морган“, предупреди в началото на юни, че американската банка, която има повече от 16 хил. служители на шест места във Великобритания, може да съкрати от 1000 до 4000 души, предимно работещи в бекофисите и търговските зали.

„Морган Стенли“ на свой ред, възнамерява да прехвърли в ЕС 1000 от общо 6000 работни места в Обединеното кралство, а „Голдман Сакс“ се очаква да премести в ЕС най-малко 1600.

За британците, живеещи в Европа

Брекзитът очертава още по-голяма главоблъсканица за 1,3 млн. британци, които живеят в други европейски страни, най-вече Испания (319 хил. души), Ирландия (249 хил.), Франция (171 хил.) и Германия (100 хил.).

- Пенсионери

Доходите на пенсионираните британци може да започнат се топят като сняг поради силното обезценяване на лирата, което може да застраши инвестициите им в имоти в приемната държава.

- Здравна застраховка

Друг проблем възниква със здравното осигуряване на британците, живеещи в чужбина, например във Франция, където те се ползват от националната система за здравеопазване, но по силата на двустранно споразумение за това плаща британско обществено здравеопазване.

В същия дух отсега нататък от британците, работещи в ЕС, може да започне да се изисква разрешително за работа.

- Еврократи

Професионалната съдба на около хилядата британски чиновници, работещи в европейските институции, най-вече в Брюксел, също изглежда по-несигурна от всякога. Някои от тях вече обмислят да придобият второ европейско гражданство, по-специално белгийско.

Нови граници?

Излизането на Великобритания от ЕС може да има и една по-неочаквана последица – да направи отношенията с някои от непосредствените ѝ съседи проблематични. Испания може да се изкуши да затвори границата си с Гибралтар – прилепена към Андалусия скалиста територия с площ 6 кв. км, на която живеят 33 хил. британци.

В по-северната част на Европа брекзитът може да доведе до въвеждане на граница между Северна Ирландия и Ирландия, което ще затрудни ежедневното придвижване на хиляди хора.

Използвани са материали на БТА