Експлозии унищожиха пет коли в Ивицата Газа, съобщи БТА. Автомобилите са принадлежали на хора от групировките „Хамас” и „Ислямски джихад”.

Все още не е изяснено дали има пострадали. Полицията на „Хамас", която следи за реда и сигуростта в Газа, засега се въздържа от коментар за произхода на експлозиите.

 Взривовете са част от зачестилите напоследък вътрешни размирици между управляващата групировка „Хамас” и по-малко екстремистки групи в Газа.

Смята се, че салафистките екстремисти са разгневени на „Хамас” заради арестуваните около 100 техни съмишленици през последните седмици. Друга критика, която е отправена от към управляващата групировка, засяга недостатъчно усърдното прилагане на ислямските закони и липса на военни действия срещу Израел.

През май салафитската групировка "Привърженици на Ислямска държава в Ерусалим" пое отговорност за обстрел срещу база на въоръжения клон на „Хамас", която бе извършена с миномет. През юни, същата организация пое отговорност за бомбен атентат срещу човек, за когото се смята, че е бил висш представител на силите за сигурност на „Хамас".