Русия ще използва ядрено оръжие само ако сигурността ѝ бъде застрашена. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в специално интервю за Си Ен Ен.

„Руската "специална военна операция" върви по план и няма да продължи само няколко дни“, добави той.

На този фон Украйна е готова да преговаря за Донбас и Крим на евентуална среща между президентите Путин и Зеленски. Москва обаче смята за недостатъчни отстъпките, които Киев е готов да направи.

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че е време да се сложи край на тази абсурдна война. Хуманитарни организации алармират, че някои от градовете под обсада разполагат с храна едва за 3-4 дни.

Всеки компромис, който бъде постигнат между Киев и Москва, ще трябва да бъде подложен на референдум, заяви президентът Володимир Зеленски и предупреди, че ако с Путин не се разберат дори на лидерска среща, войната би се разраснала още.

Коментар дойде и от Кремъл. „Убедени сме, че публично разгласяване на детайлите само би застрашило преговорния процес, който тече много по-бавно и не достатъчно по същество, отколкото би ни се искало”, заяви Дмитрий Песков.

От украинския батальон "Азов" разпространиха кадри от неспирни удари срещу индустриален комплекс в МариУпол.

Рано тази сутрин украинската армия е успяла да отблъсне руска атака в западно предградие на Киев. Столицата остава под комендантски час поне до утре сутрин, а днешната видеовръзка на Зеленски беше пред парламента на Италия. „Обръщам се към вас от Киев – град, който има същото значение за региона като Рим за света. В Киев е родена стара култура, голяма нация, която днес е на ръба на оцеляването”, заяви Зеленски.

За втори път днес руският флот обстреля покрайнините на Одеса. Марина Киосе е общински съветник и член на кризисния център в града. Казва, че местните са се запасили с храна поне за 2 месеца.

„В момента корабите стоят в Черно море. Гледат към Одеса. Плашат ни и си мисля, че психологически ще ни убият“, казва тя.

По-рано американският президент предупреди, че Русия може да използва биологично или химическо оръжие в Украйна, а главният редактор на независимия руски вестник „Новая газета” Дмитрий Муратов обяви, че дарява спечеления миналата година Нобелов медал за мир на търг, с който да се съберат средства за украинските бежанци.