Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа - Националната отбранителна стратегия, Преглед на ядрената политика и Преглед на противоракетната отбрана. Отворените версии на документите са публикувани, а класифицираните версии няма да станат публични, съобщи Би Би Си.

В Националната отбранителна стратегия се признава, че нарастващата военна и икономическа мощ на Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ. Тя е наречена "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ".

Заплахата от страна на КНР, според обобщението на основните послания на Стратегията на уебсайта на Пентагона, е "агресивното желание на Китай да промени Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания."

Русия е представена в стратегията като една от актуалните заплахи, а основният аргумент е войната, която тя започна в Украйна.

"В допълнение към важността на темата за Китай и значението на партньорствата, стратегията обръща внимание на предизвикателствата от страна на Русия, особено предвид нахлуването в Украйна, както и на заплахите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации. Стратегията включва и въпроси като пандемиите и изменението на климата", заяви Пентагонът в съобщение на своя уебсайт.

В Прегледа на ядрената политика ядреният арсенал на Русия се счита за едно от двете основни предизвикателства, наред с ядреното възпиране на Китай.

"През 30-те години на този век САЩ ще се сблъскат с двама стратегически съперници и потенциални противници за първи път в историята. Това ще доведе до нови напрежения върху (международната стратегическа) стабилност и ще изисква нови решения за поддържане на възпирането, гаранциите за (сигурност), контрола върху въоръженията и намаляването на риска", се казва в текста на публичната версия на Прегледа на ядрената политика.

Като цяло ядрената стратегия не се е променила съществено в сравнение с предишни подобни документи, се отбелязва в коментар на Breakingdefense.

Съединените щати продължават да разглеждат ядрената триада като средство за защита на тях самите и техните съюзници в случай на използване на ядрени оръжия срещу тях, както и на неядрени сили с потенциални стратегически последици, заяви на брифинг в Пентагона високопоставен служител на отбраната на САЩ.

В текста на прегледа обаче изрично се споменават нестратегически ядрени бойни глави, които не се контролират от Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Прегледът на противоракетната отбрана се фокусира върху заплахата от балистични ракети от страна на Северна Корея и Иран.

Той обаче съдържа и някои нови заплахи, които се появиха наскоро.

Сред тях е използването на безпилотни системи. Доскоро безпилотните летателни апарати не бяха разглеждани като заплаха за националната сигурност в стратегическите документи.

Освен това се споменават хиперзвуковите ракети, които Русия е използвала в Украйна.