Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е анулирало мегадоговор за облачни услуги, възложен през 2019 г. на "Майкрософт" и оспорен от "Амазон", предаде Франс прес. Договорът бе на стойност 10 милиарда долара.

В комюнике Пентагонът обясни, че договорът не отговаря повече на нуждите му заради еволюция на изискванията му и постигнатия напредък в сектора. Сега ведомството предвижда да започне нова процедура с цел ангажиране на различни компании, специализирани в облачните услуги.

Договорът беше за 10 години и целеше модернизирането на всички компютърни системи на американските въоръжени сили в една система, управлявана от изкуствен интелект.

При приключването на процедурата по възлагане на поръчката "Амазон", който първоначално беше смятан за фаворит, а после не беше избран, разкритикува остро избора на "Майкрософт", направен от министерството. "Амазон" обвини по-специално тогавашния президент Доналд Тръмп, че е направлявал избора на Пентагона заради ненавистта, която изпитвал към основателя на "Амазон" Джеф Безос.

Сега министерството планира да се обърне към няколко компании едновременно, като се започне от "Майкрософт" и "Амазон", двете единствени, които понастоящем са способни да откликнат на нуждите му. Но ведомството ще продължи да проучва пазара, за да установи дали други доставчици, базирани в САЩ, биха могли да изпълнят също изискванията.