Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се е срещнал с представители на ОМО „Илинден“ и „няколко други сдружения на граждани от Република България“, става ясно от негова публикация в социалните мрежи. За готвените разговори се знаеше от седмици, като те бяха отложени около визитата на премиера Кирил Петков в Скопие и тази на македонския му колега Димитър Ковачевски в София.

„Разговаряхме за тяхната работа и активностите им в областта на човешките права, насърчаването на толерантността и изграждането на гражданско общество“, пише Пендаровски.

Снимка: Facebook

На неговите събеседници от ОМО „Илинден“ беше отказана регистрация от българските съдилища. През 2004 г. Конституционният съд обяви ОМО за антиконституционна формация. Последваха ред дела в Страсбург, които бяха спечелени от забранената у нас организация.

„Северна Македония е насочена към развиване на добросъседски и приятелски отношения с Република България – в духа на Договора за приятелство, добросъседство и съвместна работа между двете държави от 2017 г.“, завършва публикацията на Пендаровски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!