Напрегнати часове в Скопие, след поредния кръг консултации по френското предложение за разрешаване на спора с България. Президентът Стево Пендоровски заяви, че за него документът ''приемлив'. Засега обаче няма изгледи опозицията да отстъпи.

Консултациите по френското предложение продължиха на най-високо ниво с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

„Според мен това е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента и затова”, според мен, предложението в този формат на този етап е приемливо”, заяви той.

Днес следобед за първи път се проведе историческа среща между премиера Димитър Ковачевски и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Всички сме наясно с чувствителността на този въпрос. Лесно е да отхвърлите, да отлагате, да изберете нова несигурност. Но в този исторически момент е необходимо рационално мислене с хладна глава. Изисква се мъдрост и отговорност и обективен анализ на всички сценарии. Грижа за бъдещето на нашите деца“, заяви Ковачевски.

„Нито за мен лично, нито за ВМРО-ДПМНЕ тези два документа, каквито са, са приемливи и нито ВМРО-ДПМНЕ, нито аз лично възнамеряваме да приемем документите“, заяви Мицкоски.

И за тази вечер са обявени протести пред Правителството. Исканията са предсрочни избори и отхвърляне на френското предложение, което МВнР препоръча на правителството да приеме.