Милиони американски военни имейли са пращани до Мали, руски съюзник, заради печатна грешка.

Имейлите, предназначени за домейна „.mil“ на американските военни, от години се изпращат до западноафриканската държава, с домейн завършващ с „.ml“.

Някои от имейлите съдържали чувствителна информация като пароли, медицински досиета и маршрути на висши офицери.

Пентагонът заяви, че е предприел стъпки за справяне с проблема, съобщи Би Би Си.

Според Financial Times холандският интернет предприемач Йоханес Зурбиер идентифицирал проблема преди повече от 10 години.

От 2013 г. той има договор за управление на националния домейн на Мали и през последните месеци е събрал десетки хиляди неправилно насочени имейли.

Никой не е бил маркиран като класифициран, но според Financial Times те са включвали медицински данни, карти на американски военни съоръжения, финансови записи и документи за планиране на официални пътувания, както и някои дипломатически съобщения.

Зурбиер написал писмо до американски служители този месец, за да им каже за проблема. Той каза, че договорът му с правителството на Мали трябва да приключи скоро, което означава, че „рискът е реален и може да бъде използван от противниците на САЩ“.

Американските военни комуникации, които са обозначени като „класифицирани“ и „строго секретни“, се предават чрез отделни ИТ системи, което прави малко вероятно да бъдат случайно компрометирани, според настоящи и бивши американски служители.

Но Стивън Странски, адвокат, който преди е служил като старши съветник в отдела за разузнаване на Министерството на вътрешната сигурност, каза, че дори привидно безобидна информация може да се окаже полезна за противниците на САЩ, особено ако включва подробности за отделни служители.

„Този ​​вид комуникации биха означавали, че чуждестранен актьор може да започне да създава досиета за нашия собствен военен персонал за шпионски цели или може да се опита да ги накара да разкрият информация в замяна на финансова облага“, каза г-н Странски.

Лий Макнайт, професор по информационни изследвания в университета в Сиракюз смята, че американската армия е имала късмет, че проблемът е стигнал до военните и имейлите са отивали към домейн, използван от правителството на Мали, а не до киберпрестъпници.

напуснат и уведомяването на подателите, че трябва да потвърдят целевите получатели.

Макнайт и Странски казаха, че човешките грешки са основен проблем за ИТ специалистите, работещи както в правителството, така и в частния сектор.