Чехия отбеляза с хиляди тебеширени кръстове година от първия смъртен случай от коронавирус в страната. Те се появиха на Стария градски площад в Прага в понеделник, пише Ройтерс.

Чешката република е една от най-засегнатите страни от пандемията в Европа. Пикове на заболяването имаше през октомври 2020 г., както и през януари и февруари тази година. През последната седмица на ден смъртните случаи са над 200.

Снимка: Ройтерс

Редица болници останаха без свободни легла и персонал. По-рано този месец чешкото правителство поиска от Германия, Полша и Швейцария да приемат десетки пациенти с коронавирус, тъй като болниците се препълниха.

Междувременно Националният институт за обществено здравеопазване в Чехия съобщи, че случаите на повторно заразяване с COVID-19 бележат скок. Броят на повторно заразените е 1400 към февруари, спрямо 158 в края на януари и 56 в края на 2020 г.

"Повторно заразените се увеличават заради големия брой заразени с коронавирус по време на есенната вълна", се казва в изявление на института.

Страната с население 10,7 милиона жители е регистрирала над 25 000 свързани с коронавируса смъртни случаи и близо 1,5 милиона заразени. Смъртността като процент от населението е най-високата в света, а броят на заразени като дял от населението е вторият най-висок в света по изчисления на АФП по данни от последните 14 дни.

Снимка: Ройтерс

Според Института за обществено здравеопазване са изминали между 68 и 359 дни между първото и второ заразяване на повторно заразените хора при средна стойност 142 дни. Средната възраст на повторно заразените е 42 години.

Въз основа на тези данни институтът заяви, че ще продължи да препоръчва на хората, които са преболедували, да се ваксинират, но след като е минало известно време.