Чехия е най-червената COVID зона на Европа. Данните показват, че новозаразените са 1518 на 100 хиляди в последните 14 дни.

Чешките улици опустяха, а лечебните заведения се напълниха – това е равносметката за доктор Михал Рeзек от Университетската болница в Бърно година след избухването на пандемията.

В продължение на 10 години той работи в няколко български болници. Днес ръководи Вътрешното отделение на едно от най-големите центрове за борбата с коронавируса в Чехия.  

„Цялата университетска болница има около 140 пациенти, 40 в интензивно отделение, 27 с механична вентилация, интубирани.

И всички отделения и клиники трябваше да направят легла от останалите“, разказва д-р Резек.

Чешката република е сред червените зони по заболеваемост от COVID-19 в Европа. В последните месеци бележи и изключително рязък скок в броя на случаите. Затова лекарите като доктор Резек използват комбиниран метод на лечение.

„Ремдесивир се ползва там къде е индикацията, то има някакви ограничени индикации, ползваме кортикоиди, където са разрешени, ползваме и други лекарства, които може при тези болни.

Ние пробвахме ивермектин. При пациенти направихме нашия първи опит през ноември и декември, защото го намерихме в препоръките на някакви групи лекари от Щатите и се опитахме да го докараме и лекувахме малък брой на пациенти.

Ние го ползваме като част от терапията и не го ползваме като самостоятелно лекарство, така че пациентите са лекувани с други лекарства и не е възможно да се каже, че само ивермектин помага.

Нашия опит е така, че от една страна няма никакви странични ефекти…. и средно може да се каже, че има някакъв ефект. Същото се казва и от официалното становището на Щатите, че досега няма ясни аргументи нито против, нито про терапията с ивермектин“, каза за прилаганите препарати за лечение докторът от Чехия.

Доктор Резек се надява, че строгите ограничителни мерки, които продължават вече няколко месеца, ще дадат резултат. И очаква да има възможност все повече хора да се ваксинират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!