Пътнически самолет Ан-148 със 71 души на борда изчезна от радарите в Подмосковието, съобщават ТАСС и РИА Новости. По първоначални данни той се е разбил малко след излитането си от „Домодедово” към Орск в Оренбургска област.

Няма данни за оцелели при инцидента. На борда на самолета на Саратовските авиолинии не е имало български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи.

Два вертолета Ми-8 със спасители веднага бяха изпратени в с.Аргуново, където бяха открити отломки, тела на загинали и едната от черните кутии. По-късно районът беше отцепен, а на място започнаха работа стотици следователи, пожарникари и служители на гражданската защита.

Снимка: EPA

Източник на ТАСС първоначално посочи, че се разследват стандартните версии за авиокатастрофата - технически проблем, рязко влошаване на времето или пилотска грешка. Експерти обаче са на мнение, че метеорологичните условия не са били рискови.

В същото време сертификатът за летателна годност на машината в крайна сметка се оказа валиден - въпреки първоначалните информации, че е бил до миналото лято. Саратовските авиолинии бяха обект на международни санкции заради лошо състояние на машините, но по-късно рестрикциите им за полети бяха отменени.

"Лента.Ру" съобщи за открити парчета и от друг летателен апарат. Според източник на "Интерфакс" пътническият самолет се е блъснал във въздуха с вертолет на Руските пощи. От държавното предприятие обаче отрекоха за инцидент с тяхна машина.

По-късно и Министерството на извънредните ситуации на РФ отхвърли тази версия.

Диспечерите от летището са отведени на разпит.

Жители на населеното място разказаха пред "Франс прес", че са видели самолет да гори и да се разпада в небето. Най-силен обаче е бил взривът при удара в земята.

Снимка: Reuters

На борда на полета на Саратовските авиолинии е имало 65 пътници, сред които - три деца.

Самолетът е на 7 години. Първоначално е изпълнявал международни полети, но по-късно е бил предаден на Саратовските авиолинии. Капитанът е с над 5000 часа във въздуха, от които над половината - на Ан-148.

Данните от сайта flightradar24 показват, че машината рязко е загубила височина, преди да спре да подава информация.

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева изказаха съболезнованията си в официални телеграми до руското държавно ръководство.