„Атентатите на 11 септември бяха важно стъпало към членството ни в НАТО“, заяви бившият външен министър на България Соломон Паси в специалното студио на bTV Новините, посветени на годишнината атаките, променили света.

По това време Паси е в Брюксел и по думите му кадри на британските служби са били изненадани от случилото се, а това означава, че и ЦРУ не са знаели за нападенията. Тогава България предлага помощ и летището в Сарафово за американските полети към Афганистан, разказа Паси.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му това е допринесло за приемането на България в Алианса, но ако беше в началото на 90-те години, тогава същата роля е щяло да изиграе нашето участие в Първата война в Залива, а ако беше в края на десетилетието щеше да се вземе предвид нашето участие в операцията срещу управляваната от Милошевич Югославия.

През 2001 г. бяха „съвършено различни времена, все още имаше еуфория след падането на комунизма, дори Путин искаше Русия да влезе в НАТО, казва Паси.

По думите му атаките са „обединили всички – руснаци и китайци, всички мислеха, че можем да се разберем“.

„Всяка война е избежна, въпросът е какво печелиш, като я избегнеш“, заяви бившият външен министър по повод военните кампании на западните страни в Ирак и Афганистан.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него при инвазията в Ирак са използвани „грешни и неверни аргументи за постигане на правилна цел – свалянето Саддам Хюсеин“.

Сега обаче трябва да говорим за бъдещите заплахи и да прогнозираме кой ще е следващият терор, а най-малко под контрол е биотероризмът и пандемията го е доказала, смята Паси.