За първи път български министър-председател е на официално посещение в Босна и Херцеговина. Първата среща на премиера Бойко Борисов ще е във военната база „Бутмир“ с българския контингент, който участва в операцията на Европейския съюз „Алтеа“.

Посещението започва в усложнена обстановка, след като през нощта беше регистрирано земетресение от 4,7 по скалата на Рихтер с епицентър на 67 километра от Сараево.

България е първата държава, признала независимостта на Босна и Херцеговина преди 25 години. Страната ни участва във всички полицейски и военни мироопазващи и стабилизиращи операции в бившата югославска република и под командването на НАТО, и сега под командването на Европейския съюз.

В момента в щаба на операция „Алтеа“ в Бутмир има 10 военнослужещи. Рота от 140 военнослужещи и 40 единици техника резерв се поддържат в готовност на наша територия.

Въпреки че от подписването на Дейтънското споразумение са изминали повече от 20 години, военните мисии в Босна и Херцеговина са изключително тежки. Причината е, че още има 7000 тона муниции за утилизация и 70 хил. мини за обезвреждане. Ситуацията се усложнява и от това, че на територията действат 16 вида различни полиции, които трудно се координират, и национална армия от близо 10 хил. души от трите различни етноса, която пази складовете с оръжие.