Първата дама на САЩ Мишел Обама и китайската първа дама Пън Лиюан кръстиха новородена панда във Вашингтонската зоологическа градина Бей Бей. Това предадоха Франс прес и Ройтерс.

Името на животното означава „скъпоценно съкровище”.

На церемонията в заграждението на пандите в зоологическата градина "Смитсониън" първите дами разтвориха два хартиени свитъка пред децата от местно училище, в което се преподава китайски език, и показаха името на пандата, изписано с китайски йероглифи и с латинска букви. Животното е от мъжки пол.

Според китайската традиция бебетата панди се кръщават до 100 дни след раждането си.

Присъствието на китайския президент Си Цзинпин, който е на държавно посещение в САЩ, и на съпругата му Пън Лиюан във Вашингтон, бяха повод церемонията да се състои по-рано, един месец след раждането.

Преди кръщенето двете първи дами присъстваха на медицинския преглед на малката панда. Посетителите на зоологическата градина ще могат да се „запознаят” с нея чак от началото на 2016 г.

Двете първи дами са избрали името Бей Бей. То е предложено от служителите в китайска зоологическа градина. Тези от зоологическата градина във Вашингтон са предложили името Пин Пин, което означава спокоен. Получени са и други 100 000 идеи по интернет.

Бей Бей ще отпътува за Китай, когато навърши четири години. Той вече тежи 1,33 кг, изправя се на предните си лапи. В моментите, когато майка му го изпусне от поглед, той дори прави по няколко стъпки. Козината му вече е черно-бяла, но очите му още са затворени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!