В босненската столица Сараево днес за пръв път се организира гей парад, който протече при засилени мерки за сигурност. Противници на демонстрацията свикаха протестен митинг.

Над 1000 полицаи, полицейски кучета и метални бариери бяха разположени по трасето, по което преминаха стотиците участници в парада, пеещи и развяващи знамена с цветовете на дъгата.

Снимка: Reuters

Живописното множество носеше огромен розов плакат с логото на парада „Има изач”, което в буквален превод означава „дебют”.

Десетки привърженици на консервативна ислямска група пък организираха митинг срещу парада. Те определиха събитието като „грях” и „унижение” за Сараево, като завършиха протеста със символична молитва.

Снимка: Reuters

Екстремисти и хулигани осуетиха в миналото два гей фестивала в Сараево, предимно мюсюлмански град, което породи опасения от насилие по време на днешния гей парад.

Босна и Херцеговина си остава дълбоко консервативна страна, а Сараево е последната столица на Балканите, където досега не е имало гей парад.

Снимка: Reuters

Местните медии съобщиха, че американският посланик се е присъединил към шествието, заедно с местни официални лица и активисти от региона.

Събитието се смята за тест за Босна и Херцеговина, която иска да загърби военното си минало и да се присъедини към Европейския съюз.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

БТА