Най-много потвърдени случаи на новия коронавирус има в Германия – 16 души.

Двама от тях са германци, завърнали се от Ухан – огнището на заразата.

Останалите 14 от са служителите на автомобилна фирма в Бавария на 30 км от Мюнхен, които се заразиха при обучение на китайски колега.

В продължение на няколко дни, специални екипи от по 50-ма души дезинфекцираха всеки ъгъл на тази сграда, заяви директорът на компанията Холгер Енгелман.

След двуседмична карантина фирмата отново започна работа. 

Днес здравните власти обявиха, че е оздравял и е изписан първият пациент, който се зарази с вируса.

В същото време на извънредна среща в Брюксел здравните министри на страните-членки призоваха за разработване на ваксина, финансирана с европейски средства, която да се използва в случай че коронавирусът мутира в сезонен грип.

Рязък скок беше отчетен в броя на жертвите и на заразените с коронавируса в Китай. Само за ден се съобщава за нови 242-ма починали и над 14 хил. и 800 заболели.

Причината за резкия скок в броя на жертвите и заразените в Китай е решението на властите в Хубей да използват нов метод за диагностициране.

Вместо стандартния тест на нуклеиновите киселини, те приемат за заболели и всички пациенти, чийто скенер на белите дробове показва инфекция.

В същото време китайската Комунистическа партия пристъпи и към уволнения. Освободени бяха партийните шефове в Ухан – епицентъра на заразата – и в Шанхай.