Известни са вече първите резултати от изборите за Бундестаг в Германия. Социалдемократите събират 26% и водят с две на сто пред християндемократите.

Трета политическа сила засега са „Зелените“ с 14,5%, следвани от либералите от Партията на свободните демократи с 12%. Крайно дясната „Алтернатива за Германия“ събира 10% и пада от трето на пето място в бъдещия парламент, а „Левите“ събират 5%.

Очертава се седем политически сили да влязат в следващия Бундестаг. Развръзката все още не е ясна, защото сега почва броенето на гласовете подадени по пощата, а те представляват около 40% от вота. Така че предстои интересна изборна нощ в Германия.

А в регионите, които пострадаха от унищожителните наводнения през лятото като Бад Нойенар изборите бяха необичайни, защото се гласуваше в палатки. От рано обаче се извиха много дълги опашки пред изборните палатки, а още в 13:30 ч. местно време избирателната активност в наводнените райони беше по-висока от тази на изборите преди 4 години.

Животът тук в далеч от нормалния си ритъм. На метри от палатката за избори е разположена и друга, в която доброволци готвят за нуждаещите се.

Снимка: btvnovinite.bg

При гласуването на християндемократа Армин Лашет камери запечатаха вота му, което наруши тайната на гласуването, но в крайна сметка изборът му е счетен за валиден.

Хората тук са категорични, че без значение от развоя на вота за тях големите победители са "Зелените", защото нарушиха комфорта на традиционните партии и обърнаха фокуса към борбата с климатичните промени, тема особено важна в района.