Пуснатият в експлоатация по-рано тази седмица първи реактор на японската АЕЦ "Сендай" в префектура Кагошима започна днес да произвежда електроенергия, съобщи компанията оператор "Кюшу електрик пауър" (Kushu Electric Power).

Мощността на първия реактор на тази ядрена централа е 890 мегавата.

Във вторник Япония за първи път от две години възобнови работата на своя атомна централа. Освен това АЕЦ "Сендай" е първата пусната в експлоатация след въвеждането на новите по-строги правила за безопасност при работата на ядрени обекти. Те бяха въведени след аварията през март 2011 година в АЕЦ "Фукушима", предизвикана от земетресение и вълна цунами в Североизточна Япония.

Пускането в експлоатация на първата ядрена централа оттогава бележи връщането на Япония към атомната енергия. Досега всички 48 ядрени реактора на страната бяха спрени.

"Кюшу електрик пауър" получи разрешение за пускане на АЕЦ "Сендай" още през лятото на миналата година, но за получаване на одобрението на местните власти и на населението бе необходима почти година.

Към момента разрешение за пускане имат още един енергоблок на "Сендай" и трети реактор на АЕЦ "Иката" (префектура Ехиме), както и на два реактора на АЕЦ "Такахама" (префектура Фукуи), но засега няма срокове за повторното им пускане в експлоатация.