„Тази ваксина е добър път напред“, каза първата българка, получила ваксината на „АстраЗенека“ и „Оксфорд“. Мария Спирова е част от десетки хилядите доброволци при сериозните клинични изпитвания на новия препарат. Тя се ваксинира още през септември.

Днес Великобритания стана първата държава в света одобрила трета ваксина за новия коронавирус – тази на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“. Тя има ефикасност между 70 и 95%, което е сходно на противогрипните ваксини. Разрешението днес е получено след сериозни изпитвания.

„На повечето хора нищо не им се случва след ваксинация. На голяма част – ръката ги боли, защото това е мускулна инжекция. Възможно е да вдигнете и температура, това се случва рядко, но се случи на мен – два дни имах висока температура след първата доза, след втората нямах“, разказва Мария Спирова.

„Ако можете да не се разболеете от нещо, не бива да се разболявате от това нещо. И тази ваксина е добър път напред в това отношение“, каза още тя.

Ваксината на „АстраЗенека“ и „Оксфорд“ обаче няма да достигне до страните от Европейския съюз през януари, както здравните власти са очаквали. Причината - в Европейската агенция по лекарствата все още не е подадено официално заявление за разрешаване на употребата й .

Себестойността на ваксината на „Оксфорд“ е най-ниска от всички предлагани до момента - около 4,80 лева.

Въпреки надеждата в новата ваксина вчера беше обявен нов рекорд от 51 000 заразени във Великобритания и съобщения за недостиг на кислород в някои болници в страната. До часове ще стане ясно дали ще бъдат въведени още по-строги ограничителни мерки и дали и при какви условия ще отворят училищата след празниците.