Беларуският президент Александър Лукашенко пристигна в Сочи за среща с руския президент Владимир Путин. Това e първата среща между двамата президенти от началото на масовите протести в Беларус. Разговорите бяха проведени при закрити врата.

Москва обеща на Минск 1,5 милиарда долара държавен заем. На срещата двамата лидери се ангажираха да засилят икономическото си сътрудничество. Путин напомни, че Русия остава най-големият инвеститор и най-сериозният търговски партньор на Беларус. И изтъкна позицията на Москва за протестите в нейната съседка.

Посещението е на фона на демонстрациите в Беларус, които продължават повече от месец. Те бяха предизвикани от съмнения за манипулиране на вота на изборите на 9 август, които Лукашенко спечели с 80% от гласовете.

Руският президент призна изборите в Беларус за легитимни и Лукашенко за победител във вота за държавен глава. Затова и той заяви, че има готовност да изпрати руски полицейски части в Беларус, ако ситуацията излезе извън контрол.

"Ние смятаме, че беларуският народ трябва да разреши настоящата ситуация сам, без подсказки и натиск отвън, чрез спокойствие и диалог", заяви Путин в Сочи.

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска изрази съжаление, че Москва предпочита диалог с "един диктатор".

Според анализатори в замяна на подкрепата си за Лукашенко, Путин ще поиска засилване на икономическите и политическите връзки между двете страни.

В същото време Русия и Беларус започнаха съвместни военни учения край полската граница.

А след поредния многохиляден протест вчера властите в Минск обявиха, че са арестували близо 400 души.