Френският президент Еманюел Макрон посрещна новия германски канцлер Олаф Шолц в Париж за встъпителна работна среща в петък, на която двамата най-влиятелни лидери на ЕС ще търсят общи позиции за справяне с кризите в блока и извън него, предаде Ройтерс.

Макрон приветства "сближаването на възгледите" с новия германски канцлер по време на първата им среща в Париж.

Обръщайки се към Шолц със "скъпи Олаф" и с неофициалното за френския език местоимение "tu" (ти), Макрон заяви, че е прозрял "сближаване на възгледите, желание двете страни да работят заедно, както и твърда и решителна вяра в Европа, която вече познавах и която ще ни е необходима през следващите месеци и години".

Дипломати заявиха, че срещата може да даде възможност на Макрон да заеме по-висша роля във френско-германските отношения и в Европейския съюз след напускането на Ангела Меркел след 17 години начело на Германия.

Френските официални лица твърдят, че водеща тема в дневния ред ще бъде напрежението около Украйна, която според американските официални лица може да бъде изправена пред руска инвазия в началото на следващата година. За момента обаче Москва отрича да планира да нахлуе в Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!