Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че иска Европа, която знае как да защитава границите си от мигрантски кризи, и отбеляза, че това ще се случи с реформа на Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Макрон говори на пресконференция, на която представи приоритетите на френското председателство на Европейския съюз догодина.

Френският лидер заяви, че страната му ще предложи поредица от редовни срещи на министрите на страните от ЕС, на които да бъдат обсъдени промени в Шенгенския механизъм.

Снимка: EPA

Макрон каза още, че друг приоритет на Франция по време на председателството ще бъде дефинирането на "европейски стратегически суверенитет".

"Тази идея, която изглеждаше немислима преди четири години, позволява да заявим, че ние като европейци, независимо от това дали сме членове на НАТО или не (…), имаме общи заплахи и общи цели", изтъкна френският лидер.

Европейският съюз трябва да играе по-сериозна роля в региона на Сахел, каза още Макрон.

Френският лидер изтъкна, че иска да превърне в обща европейска инициатива борбата на Франция срещу джихадистите в този регион и гарантирането на сигурността му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!