Кабинетът на гръцкия премиер Алексис Ципрас обяви в петък, че е приел оставката на министъра на гражданската защита Никос Тоскас заради смъртоносните пожари в Атика миналата седмица, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Тоскас отново повтори искането си да бъде освободен от поста, след като извънредното положение бе отменено, обясняват от канцеларията на Ципрас.

Неговите задължения ще бъдат изпълнявани от министъра на вътрешните работи Панос Скурлетис, се добавя в съобщението.

Тоскас, генерал от армията в оставка, бе поставен под сериозно напрежение след катастрофалните пожари, довели до смъртта на най-малко 88 души, пише изданието. „Природната катастрофа и загубата на толкова много мои съграждани в Мати отне желанието ми да продължа и това е нещо, което отбелязах публично още в първия момент“, заяви Тоскас чрез съобщение, в което благодари на пожарникарите, полицаите, войниците и доброволците, които спасиха множество човешки животи.

Ципрас, от своя страна, заяви, че Тоскас е показал „смелост“ в своята задача. „Смелостта на един генерал не се измерва само в битка, но и по време на оценката. Топло благодаря на Никос Тоскас за честността и отдадеността, която показа, докато изпълняваше задачите, които му бях поставил“.

Опозиционната „Нова Демокрация“ отговори критично на новините за оставката, като заявим че „е прекалено малко и прекалено късно, за да задоволи обществените очаквания“.

„Отговорността си има име: Алексис Ципрас. Той и неговото правителство нямат смелост да я поемат, единадесет дни след трагедията“, написаха от основната опозиционна партия.