Германия прави първа крачка към постепенно отпадане на ограниченията и рестарт на обществения живот. В повечето провинции в страната врати отварят магазините до 800 квадрата.

Мерките за спазване на хигиената ще бъдат строги. По-големите  магазини също ще могат да отворят, но при изричното условие, че ще използват само 800 квадратни метра от площта си.

Снимка: btvnovinite.bg

За автокъщите, книжарниците и магазините за колела големината на магазина не е от значение и те също ще отворят.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние се нуждаем от живота отново. Града беше призрачен. Радвам се, че правим тази крачка напред. Навън слънцето грее, спестихме достатъчно пари и сега е време да ги похарчим", казва жителката на Дрезден Михаела Фризер.

В Бавария мерките ще влязат в сила със седмица закъснение. Има и някои разлики в плана за рестарт на различните провинции. А от съседна Австрия, където магазините вече отвориха врати, изразиха надежда за предстоящия летен туристически сезон.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако страни като Германия или други имат подобен успех в ограничението на разпространението на вируса, тогава би могло да се помисли за създаване на двустранни споразумения, но това се отнася само за летния сезон“, заяви Елизабет Кьостингер, министър на туризма в Австрия.

В Австрия маските станаха задължителни при пазар и в градския транспорт. От този понеделник това влиза в сила и в германската провинция Саксония. Примера след седмица ще последват и още две провинции. 

"Защитаваме себе си или по-скоро другите по най-добрия начин - с предпазна маска. Не мога да направя повече от това. Нося ръкавици, които ще изхвърля по-късно заедно с маската. Надявам се това да е достатъчно", казва жителката на Дрезден Гертруд Зитци.

Канцлерът Ангела Меркел подчерта, че след 2 седмици ще стане ясно дали е Германия е готова да премине към стъпка номер две в обществения рестарт.

Интересно е, че в първия град в Германия, който въведе задължителното носене на маски – Йена, през последните 10 дни няма регистрирани новозаболели от коронавирус. Мерките за ограничения на социалните контакти в Германия ще продължат до 3 май.