Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган води убедително в местните избори в Турция. Според междинните резултати тя печели 48,5% от гласовете на избирателите, предаде РИА „Новости".

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие (ПНД) с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партията на мира и демокрацията (ПМД). Тези резултати са от преброяване на 5 милиона бюлетини и на 12% от избирателните урни.

Избирателната комисия започна да огласява данните от изборите два часа след техния край. Както можеше да се очаква, западните провинции са предпочели опозиционната НРП, а кюрдските провинции в югоизточна Турция масово са гласували за ПМД. В останалата част от Турция властва партията на Реджеп Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган пуска своята бюлетина в неделния вот.
Снимка: EPA

Излязоха и първите резултати от вота в Анкара и Истанбул, където Партията на справедливостта и развитието съхранява лидерството си. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, но с близък резултат е кандидатът на НРП Мансур Яваш с почти 40% от бюлетините. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш има 50% от гласовете, а конкурентът му също от НРП Мустафа Саръгюл 39%.
Турските гласоподаватели избираха днес губернатори на провинции, кметове, членове на местни законодателни събрания, ръководствата на общини, на райони и селски съвети. Те се избират за срок от 5 години.

Право на глас в Турция имат 52 милиона души, а свои кандидати представиха 26 политически партии. 40 000 полицаи се грижеха за спокойното протичане на вота. В същото време в хода на днешното гласуване бяха убити осем души в конфликти между кандидати за кметския пост в две села, а други 13 души бяха ранени.