Управляващата консервативна коалиция на премиера Шиндзо Абе печели голяма победа на предсрочните парламентарни избори в Япония, предадоха световните агенции, позовавайки се на екзит пол резултати.

Коалицията на 63-годишния Абе е на път да получи 311 от общо 465 места в долната камара на парламента, според прогнози на частната телевизия Ти Би Ес (TBS), и така да постигне рекорд по продължително управление на японски премиер, отбелязват Ройтерс и АФП.

Снимка: Reuters

Абе разпусна долната камара преди по-малко от месец, предизвиквайки предсрочни избори, тъй като прецени, че е назрял моментът за победа на неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) или поне че е по-добър, отколкото да се чака края на мандата му идната година, посочва АП.

Новосформираната Конституционна демократическа партия, оглавявана от бившия главен секретар на кабинета Юкио Едано, се очаква да спечели между 44 и 67 места – повече, отколкото другата нововъзникнала формация, Партията на надеждата на губернаторката на Токио Юрико Койке, съобщават японските телевизии, цитирани от ДПА.

Снимка: Reuters

С победата на ЛДП Абе, който встъпи в длъжност през декември 2012 г., ще получи трети тригодишен мандат и както изглежда неговата стратегия за насърчаване на икономическия растеж, известна като Абеномикс, ще продължи със свръхгъвкавата парична политика.

Същевременно Абе се ангажира да прояви „твърдост“ спрямо Северна Корея, предаде АФП.

Сред основните теми в предизборната кампания в голяма степен бяха именно провокациите на Пхенян.

Снимка: Reuters

„Както обещах по време на изборите, непосредствената ми задача е да действам твърдо спрямо Северна Корея. За това е необходима силна дипломация. Искам да засиля нашата дипломатическа мощ след доверието, което получихме“, заяви Абе пред местна телевизия.

Кой е Шиндзо Абе

АФП го определя като опитен стратег в областта на вътрешната политика и прагматичен и предпазлив дипломат  във външнополитически план.

Абе е на 63 години. Роден е в семейството на политици. Баща му Шинтаро Абе е бил министър на външните работи и депутат в парламента до 1993 г. След смъртта му Шиндзо „наследява“ парламентарното му място. Дядо му Нобусуке Киши бе министър през Втората световна война. Заподозрян за военни престъпления, той бе арестуван, но не бе съден. После стана премиер и през 1960 г. подписа с тогавашния американски президент Дуайт Айзенхауер договор за сътрудничество и сигурност, който е в основата на японско-американския съюз.

За първи път Шиндзо Абе стана премиер на Япония през 2006 г. Тогава бе на 52 години и беше най-младият министър-председател. Но след 12 месеца управление се оттегли от властта. Причините бяха здравословни. По думите му той страдал от гастрит, причинен от стрес.

През декември 2012 г. Абе се върна победоносно на власт след катастрофалното управление на левоцентристите в периода 2009 г. – 2012 г., белязан от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г., довели до ядрената катастрофа в атомната централа „Фукушима“.

Снимка: БГНЕС

От завръщането му на власт неговата партия спечели убедително най-различни избори с изключение на историческото поражение при обновяването на състава на парламента на Токио през юли. Тогава победа постигна губернаторката на Токио Юрико Коике.

След завръщането си на власт Абе постави началото на големия план за икономически подем – Абеномика. Той се изразява в масирано увеличаване на държавните инвестиции с цел стимулиране на икономическата активност, поддържане на изключително адаптираща се валутна политика и извършване на структурни реформи. В резултат на плана БВП отчете прогрес в продължение на шест последователни тримесечия – нещо, което се случва за първи път от 11 години.

Абе обещава нов план за стимулиране на икономическата активност на стойност 2 трилиона йени (15 милиарда евро).

Снимка: Reuters

Планът на Абе досега обаче не помогна за справяне с дефлацията, подкопаваща японската икономика от 90-те години на миналия век.

Противниците му казват, че неговият икономически план е от полза за финансовите пазари и големите компании, но е малко ефикасен за подобряване на ежедневието на средната класа.

В областта на енергетиката Абе смята, че ядрената енергия е необходима на Япония, защото, ако тя се лиши от нея, би станала още по-енергийно зависима. Абе смята, че всички ядрени реактори, които в технически план са оценени като сигурни от регулаторните органи, могат отново да заработят. Планът на Абе предвижда до 2030 г. ядрените централи да произвеждат 20 – 22% от електричеството. Преди катастрофата във „Фукушима“ те произвеждаха 30%. Новите цели на Абе означават не само възобновяването на работата на оценените като сигурни реактори, но и изграждането на нови, смятат експерти.

Снимка: БГНЕС

Абе обеща да не отлага повече увеличаването на ДДС. То е предвидено за декември 2019 г. и трябва да е от 8% на 10%. Досега бе отлагано на два пъти. С увеличението ще бъдат финансирани отчасти предизборните обещания на Абе, като например безплатното училище за малките деца и подпомагането на семействата с ниски доходи.

Шиндзо Абе иска да промени японската конституция, влязла в сила през 1947 г. Той ще запази трите ѝ фундаментални принципа – демокрацията, спазването на човешките права и пацифизма, но иска в нейния член девети да се упоменава ясно съществуването на национална армия. В този член сега се посочва, че Япония се отказва завинаги от войната като средство за уреждане на международните различия. Абе иска конституцията да бъде вписано, че образованието е безплатно и да се дефинира в нея понятието „извънредно положение“.

Снимка: Reuters

Той предлага увеличаване на средствата за противоракетна отбрана и засилване на съюза със САЩ. Абе успя бързо да се адаптира към смяната на американския президент и беше първият чужд лидер, който се срещна с Доналд Тръмп в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк непосредствено след избирането му през ноември миналата година.

В същото време Абе се старае да не ядосва руския президент Владимир Путин, с когото иска да уреди разногласията относно Курилските острови, анексирани от СССР след Втората световна война и наричани от Япония Северни територии.

Използвани са материали на БТА