Във Франция се очаква да започнат преговори между правителството и представителите на така наречените "жълти жилетки" във връзка с протестите срещу скъпите горива. 200 от задържаните по време на размириците днес ще се явят пред съда.

Снимка: EPA

Центърът на Париж е като след война. Френските власти обявиха, че размирниците ще бъдат съдени с цялата строгост на закона. Над 400 души бяха задържани по време на безредиците. Трима бяха убити, а 100 души ранени, в това число 23-ма полицаи.

„412 души бяха арестувани в столицата. Такова нещо не се е случвало поне през последните 10 години”, каза Мишел Делпюеш, полицейски префект на Париж.

В луксозните квартали на френската столица силите на реда бяха буквално пометени от разбеснели се демонстранти, които палеха коли, ограбваха скъпи магазини и разбиваха витрини.

429 пожара са отчетени от противопожарните екипи, 112 автомобила са били подпалени. 

Протестите започнаха в средата на ноември,в знак на недоволство срещу данъка върху горивата, но впоследствие ескалираха. Те са най-голямото предизвикателство в близо 20-месечното управление на президента Еманюел Макрон, които се опитва да извърши икономически реформи. Вчера той свика съвет по сигурността, но въвеждането на извънредно положение не е било обсъждано.