Франция обмисля отговор след погрома при протестите на „Жълтите жилетки”. Президентът Макрон свика извънредно заседание на правителството.

То приключи още следобед. По информация на bTV на този етап се предпочита политически, а не силов отговор, но всички възможности остават на дневен ред – включително обявяването на извънредно положение.

Бруталната трета поредна събота на протести прати 130 души в болница, а 412 – в ареста. Един човек загина в Южна Франция при катастрофа заради пътна блокада.

Снимка: EPA

Протестите тръгнаха заради по-високи цени на горивата. Днес обаче приоритет за демонстрантите е покупателната способност, защото, както каза представител на „Жълтите жилетки”,  „Екология не се прави на гладен стомах”.

Снимка: EPA

Пострада и статуята на Мариана, символ на Френската република, вътрешността на Триумфалната арка.

Аплодиран и освиркан

Веднага след завръщането си във Франция от срещата на Г-20, президентът Еманюел Макрон пристигна на Триумфалната арка – мястото на най-жестоките сблъсъци вчера.

Президентът лично благодари на десетки мобилизирани полицаи и жандармеристи. 

Снимка: EPA

Преди да тръгне за извънредното заседание на правителството, Макрон изненадващо, дори и за охраната си, премина през няколко напълно опустошени заведения и се озова сред група от жълти жилетки от едната страна, които го освиркаха и обикновени минувачи от другата, които му ръкопляскаха.

Какво предстои

В социалните мрежи вече се организира нова акция идната събота. Има само 2 възможности да се избегне ново насилие.

Снимка: EPA

Първата: мирно протестиращите жълти жилетки да се откажат от протеста, за да не дадат повод на радикалните елементи за сблъсъци.

Втората е управляващите да забранят всякакви акции с риска да бъдат обвинени в ограничаване на гражданските свободи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!