Франция обмисля извънредно положение след поредната нощ на протести, придружени с насилие. Сблъсъците в Париж между радикалните елементи с жълти жилетки и полицията продължиха 14 часа. При погромите са ранени над 100 души.

Снимка: EPA

Беше посегнато на един от най-важните символи за Франция – Гроба на незнайния воин, който се намира точно под Триумфалната арка.

Снимка: EPA

Кола горя буквално на метри от Лувъра, десетки магазини бяха изпотрошени и ограбени, предаде кореспондентът на bTV във френската столица Десислава Минчева.

412 души са арестувани, 130  са ранените, от тях 23 от силите на реда.

В близките часове предстои извънредно заседание на правителството.

Междувременно в социалните мрежи вече има призиви за нова протестна акция идната седмица.

Снимка: EPA

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради вчерашните протести в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters

Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

Снимка: EPA

Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио "Франс енфо", цитирано от ТАСС.

Снимка: EPA

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи по телевизия Бе Еф Ем министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.