Заради нарастващото насилие в САЩ, полицията в Чикаго предприе акция „Пари срещу оръжие”.

Действията на органите на реда съвпадат с поредната стрелба в страната. Мъж, жена и три деца бяха убити в къща в Сан Диего, Калифорния. Мотивите на извършителя засега са неясни. 

В Чикаго всяка седмица загиват хора, покосени от куршумите на уличната война, водеща се от десетилетия между бандите. Именно преди години медиите разпространиха тревожната новина, че жертвите на войната в Ирак и Афганистан за даден период от време, бяха по-малко отколкото тези, убити в уличните престрелки от южните части на Чикаго.

Десетки жители на града подкрепиха мотото „Не убивай мечтата, спаси живот, върни оръжие” и дойдоха в църквата „Света Сабина”, където им беше платено за предадените пистолети и пушки.

В 6-ти район на полицията са изкупени над 785 оръжия от началото на годината, а в града броят минава 10 хил.

„Това означава, че ние сме успели да изземем около 10 % от всички оръжия в града”, заяви директорът на управлението.

Според статистиката от началото на годината над 1500 души са простреляни в Чикаго. От тях над 450 смъртоносно.

Свещеника на „Света Сабина” отец Майкъл Флегер смята, че не само притежанието на оръжие е причина за мащаба на уличното насилие. По думите  му някои общности в южните и западни райони на Чикаго са изоставени от десетилетия.

„Затворете два лъва в клетка , не ги хранете и те ще се избият по между си. Ще оцелее по-силният. Същото е с тези райони. Изолирайте ги, не им давайте ресурси, не им давайте възможности и защо се чудим, че оцеляват по-силните?”, обясни той.

След като бъдат описани, оръжията ще бъдат претопени.