Папа Франциск направи днес най-значителните промени от векове в процедурите по анулиране на католически църковни бракове, като ги ускори и опрости драстично, съобщи Ройтерс.

Франциск, който за пореден път показа желанието си Църквата да бъде по-милосърдна към изпадналите в беда католици, потвърди валидността на традиционното учение за неразтрогваемостта на брака, но опрости процедурите по анулиране, които мнозина смятат за тромави, дълги, остарели и скъпи.

Обявяването на брака за недействителен е постановление, което обявява брака за невалиден съгласно църковното право, когато липсват някои предпоставки като свободно направен избор, психологическа зрялост или желание за потомство.

Най-голямата реформа, заложена в издадения от папата документ (motu proprio), е нова ускорена процедура, изпълнявана от епископ, към която може да се прибегне, когато двамата съпрузи искат анулиране или не са против анулиране, съобщи Асошиейтед прес. Тази процедура ще бъде приключвана в рамките на 45 дни.

Друга реформа е премахването на автоматичната втора инстанция по делото. Обжалванията остават възможни, но няма да се правят автоматично – метод, който от дълги години се използва в САЩ.

Реформата съдържа и разпоредба, съгласно която местният епископ, вместо църковен съд, може да вземе решение за анулиране. Мярката цели да даде възможност на католическите двойки в бедните райони на света или на места, където Църквата не разполага със съдилища, да анулират брака си.