Папа Франциск призова Европа да отвори сърцата си за бежанците. Апелът прозвуча на среща на главата на Римокатолическата църква с няколко десетки оцелели и роднини на жертви от станалото преди една година тежко корабокрушение край италианския остров Лампедуза, предадоха световните агенции.

Около 40 оцелели и роднини на жертвите на корабокрушението край Лампедуза се срещнаха с папа Франциск в аудиториума на Ватикана, преди да се отправят към Лампедуза за възпоменателни церемонии.

Папа Франциск, който често обръща внимание на страданията на бежанците, заяви, че няма думи с които да утеши хората, изправени пред такава трагедия. „Искам да помоля мъжете и жените на Европа да отворят вратите на техните сърца”, заяви Франциск.

"Чувствам неща, които не могат да се изрекат, защото не мога да намеря думи за тях. Съзерцавам мълчаливо всичките ви страдания, плача и се опитвам да намеря начин да съм близо до вас", каза Франциск на присъстващите на срещата.

„Искам да знаете, че аз съм до вас, аз се моля за вас, моля се сърцата, които сега са затворени, да се отворят”, добави папата, обръщайки се към бежанците.

На 3 октомври 2013 г. около 370 души, повечето от тях еритрейски и сирийски бежанци, се удавиха, когато корабът им потъна. Трагедията потресе ЕС и накара Италия да увеличи морските си патрули, които през тази година са спасили около 160 000 души.