Папа Франциск отказа частна аудиенция на Далай лама, защото тя би могла да навреди на вече обтегнатите отношения между Светия престол и Пекин, предаде "Ройтерс".

Искането на тибетския духовен лидер е било отклонено "по очевидни причини, засягащи деликатната ситуация" с Китай, заяви говорител на Ватикана. Далай лама е проявил разбиране към ситуацията, добави той.

Далай лама е в Рим на среща на носителите на Нобеловата награда за мир. Той заяви пред италиански медии, че се е обърнал към Ватикана за среща с папата, но му било казано, че тя може да създаде проблеми. Католическата църква в Китай е разделена на две общности - официална църква, известна като Патриотичната асоциация, която отговаря пред Комунистическата партия и нелегална църква, лоялна само на римския папа.

Пожелал анонимност представител на Ватикана заяви, че решението не е взето от страх, а "за да се избегнат нови страдания за тези, които вече са страдали", визирайки лоялните към папата католици в Китай.

Ватикана съобщи, че папата няма да се срещне с никого от лауреатите. Вторият човек във Ватикана, държавният секретар Пиетро Паролин, им е изпратил послание от името на папа Франциск.

Папата "изразява дълбоката си признателност към участниците в срещата за подкрепа за мира и братството между народите, както и за усилията им за намиране на решения в съвременните конфликти", се казва в посланието, прочетено от кардинал от Ватикана, предаде "Франс прес".

В посланието се почита и паметта на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, носител на Нобеловата награда за мир, който почина миналата година. Неговият завет за ненасилие и помирение продължава да вдъхновява света, подчертава Светият отец.

Освен Далай лама, на срещата на носителите на Нобеловата награда присъстваха бившия съветски лидер Михаил Горбачов, бившият лидер на "Солидарност" и полски президент Лех Валенса, Ширин Ебади от Иран, Лейма Гбоуи от Либерия, Тауакил Карман от Йемен и други. Южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту не можа да посети Рим поради рак на простатата