Папа Франциск заяви, че е поискал среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да се опита да спре войната в Украйна, но не е получил отговор, съобщи „Ройтерс“.

Пред италианския вестник "Кориере дела сера" папата каза също, че патриарх Кирил на Руската православна църква, който подкрепя войната, не може да се превърне в министрант на Путин, използвайки дума, с която се наричат момчетата, които прислужват по време на литургия и биват наричани и "прислужници при олтара".  

Франциск заяви, че около три седмици след началото на конфликта той е поискал от висшия дипломат на Ватикана да изпрати послание до Путин. Посланието беше, "че съм готов да отида в Москва. Разбира се, беше необходимо лидерът на Кремъл да позволи това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме. Опасявам се, че Путин не може и не иска да има тази среща в този момент. Но как да не спреш толкова много жестокост?", добавя папата.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск миналия месец спомена като възможно, той отговори, че засега няма да го стори. "Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин... Правя каквото мога. Нека Путин само отвори вратата", каза той.

Войната в Украйна обтегна отношенията между Ватикана и Руската православна църква и предизвика разкол сред православните християни по света.