Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна днес в Атина, която е втората спирка от петдневното му посещение в Кипър и Гърция, имащо за цел да заздрави връзките между Ватикана и православните църкви, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск ще има срещи, посветени на възникващия съюз между източния и западния клон на християнството в отговор на климатичните промени и други важни глобални въпроси.

Визитата на папата в региона е фокусирана също върху тежкото положение на търсещите убежище в момент, когато някои европейски страни втвърдяват политиките си за граничен контрол.

Папа Франциск ускори инициативите за връзки между Католическата и Православната църква в момент, в който те се опитват да преминат от векове на недоверие към сътрудничество.

В Атина той ще се срещне с главата на Гръцката православна църква архиепископ Йеронимос, както и с премиера Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.

Гръцките власти забраниха планираните през уикенда протести и големи публични събирания в Атина. Около 4000 полицаи ще дежурят в града за специалната визита.

Папа Франциск ще има среща и с малката католическа общност в Гърция, а в неделя ще посети остров Лесбос в Егейско море, където беше и преди пет години, за да се срещне с мигранти в приемен лагер там.

Посещението на папата в южната ни съседка ще приключи в понеделник.