В първата си проповед за 2020 г. папа Франциск осъди насилието над жените  и експлоатирането на телата им чрез порнографията и потребителското общество.

В словото си в базиликата "Св. Петър" главата на римокатолическата църква заяви, че "жените са източник на живот" и че "всяко насилие над жена е поругаване на Господа, който е роден от жена". 

Снимка: EPA

Същевременно папата се извини за инцидент, при който е "загубил търпение". Снощи папата се срещна с деца, събрали се около коледната ясла на площад "Свети Петър". Докато се готвеше да тръгне в друга посока, ръката му внезапно беше сграбчена от азиатка, която щеше да го събори в опит да го дръпне към себе си.

Снимка: EPA

Докато поклонничката му викаше нещо, което остана нечуто от видеокадрите, папата с видимо раздразнено и зачервено лице успя да се измъкне от ръкостискането с потупвания по ръката на жената. След това той продължи да обикаля яслата, запазвайки малко повече разстояние с въодушевените вярващи. 

"Толкова често губим търпение. И на мен ми се случва. Извинявам се за лошия пример, който дадох вчера", каза папата в част от словото си, в която говореше за "търпението на любовта".