Въпреки че папа Франциск е известен с добронамереното си отношение към децата, понякога му се случва да се сблъска и с по-необичайни ситуации.

Да докоснеш папата или да получиш благословия от него е висша радост за всеки католик. Франциск Първи често спира папамобила, за да поздрави вярващите или да даде божествената си благословия на някое дете – за ужас на охраната, която едва го опазва от десетките ръце, дърпащи го за дрехата.

Папа Франциск не се сърди, когато малчуганите го възприемат не като глава на Римокатолическата църква, а като голяма играчка.

По време на първата визита на римски папа на Арабския полуостров Франциск спря автомобила и охраната, за да получи послание от малко момиченце. А после го похвали пред медиите за дързостта му: „Казах ѝ – ти си смело момиче. Да му мисли горкият ти съпруг!”.

Папата не скри емоциите си, когато на една аудиенция момченце излезе на сцената за ужас на невъзмутимите швейцарски гвардейци: „Това момче не може да говори, но знае как да комуникира, как да се изразява и има нещо, което ме накара да се замисля. Това дете е свободно и недисциплинирано... Но е освободено и ме накара да се замисля за себе си. Аз също съм свободен пред Бог. Когато Исус казва, че трябва да бъдем като деца, ни казва, че трябва да имаме свободата, която има едно дете до баща си”, каза след това Светият отец.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!