Папа Франциск е приет в римската болница „Джемели“. Светият отец има респираторна инфекция и ще трябва да прекара няколко дни в лечебното заведение, съобщи Ройтерс.

Първоначално говорителят на папата Матео Бруни заяви, че прегледът е бил планиран, но италианските медии поставиха това под въпрос, заявявайки, че планирано за сряда телевизионно интервю с Франциск е било отменено в последния момент.

В изявление от Ватикана се казва, че 86-годишният Франциск се е оплаквал от затруднено дишане през последните дни. В него се добавя, че изследванията са показали, че той не е болен от COVID-19.

По-рано той взе участие в седмичната обща аудиенция и изглеждаше в добро здраве.

Папа Франциск страда от дивертикулит – състояние, което може да инфектира или възпали дебелото черво. През 2021 г. претърпя операция за отстраняване на част от дебелото черво.

По-рано тази година светият отец заяви, че това състояние се е върнало и то го кара да качва килограми, но че не е прекалено притеснен. Освен това Франциск има проблем с коляното си и при публичните си изяви използва бастун или инвалидна количка.