Главата на Римокатолическата църква Папа Бенедикт ХVІ ще се оттегли от поста си на 28 февруари заради напредналата си възраст, съобщава АФП, като цитира изявление на говорителя на Ватикана Федерико Ломбарди.

"Папата обяви, че ще се оттегли от поста си в осем часа вчерта на 28 февруари", заявява говорителят.

Главата на Римокатолическата църква е заявил, че "му липсват силите" да управлява, заради напредналата си възраст.

„След като многократно поставих под въпрос съвестта си пред Бог, достигнах до заключението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не съответстват на адекватното изпълнение на мисията на Петър”, се казва в съобщението на папата до кардиналите.

„За да се управлява лодката на Свети Петър и да се разгласява Евангелието, са необходими едновременно сила на духа и тялото, сила която през последните месеци, започнах да губя до степен да трябва да призная неспособността ми адекватно да изпълнявам отговорността, която ми е доверена”, се казва още в изявлението на папа Бенедикт ХVІ.

„По тази причина и с ясното съзнание за сериозността на тази постъпка, напълно отговорно заявявам, че се оттеглям от поста Епископ на Рим, Наместник на Св. Петър, поверен ми от кардиналите на 19 април 2005 г., като на 28 февруари 2013 г., в 20.00 часа, Светият престол, Престолът на Св. Петър ще бъде освободен, за да може да бъде свикан Конклав, от тези които са компетентни, които да изберат нов Върховен понтиф”.

Осемдесет и пет годишният папа Бенедикт ХVІ беше избран през април 2005 г., след кончината на неговия предшественик папа Йоан Павел ІІ.

Още тогава бившият кардинал Йозеф Рацингер се смяташе за най-възрастният кандидат, избиран на поста, на 78 години.

Говорителят на Ватикана е уточнил, че Конклавът за избирането на приемник на папа Бенедикт ХVІ ще може да се събере не по-рано от 15 до 20 дни, след оттеглянето на понтифа от поста му.

"Би трябвало да имаме нов папа преди Великден", заявява Федерико Ломбарди (бел. ред. - тази година католическата църква отбелязва Великден на 31 март).

Международните наблюдатели припомнят, че макар и да не е прецедент, оттеглянето на действащия папа от престола на Свети Петър, не се е случвало от векове.

Последният път това е било през 1415 г., по времето на папа Григорий ХІІ, чиято абдикация отбелязва края на "Западната схизма" на Римокатолическата църква.

Единственият друг случай, в който папата е посочвал физическа неспособност да се справи със задълженията, като довод да напусне поста си е през 1296 г., когато папа Селестин V се оттегля, за да води обикновен живот на отшелник.

Първите реакции

Сред първите реакции на новината беше на федералното правителство на Германия, което заяви, че папа Бенедикт ХVІ е „оставил личния си знак върху църквата”, „едновременно като мислител и пастир” на 1,2 млрд. католици по света.

„Каквито и да са причините за това решение, те трябва да бъдат уважавани и той заслужава благодарност за начина, по който води католическата църква, последните осем години”, заяви говорителят на германското правителство Щефан Шайберт.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е дъщеря на пастор, заяви по-късно, че „дълбоко уважава” решението на Главата на Римокатолическата църква и бивш германски кардинал Йозеф Рацингер.

„Той е и остава един от най-влиятелните религиозни мислители на нашето време”, подчерта Ангела Меркел.

Президентът на Франция Франсоа Оланд определи решението на папа Бенедикт ХVІ да се оттегли заради напреднала възраст като „достойна за уважение постъпка”, докато британският премиер Дейвид Камерън определи папата като „духовен лидер, който ще липсва на милиони”.

От своя страна Главата на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби заяви, че „е научил с натежало сърце” за решението на папа Бенедикт ХVІ и го определи като „посланик на надеждата в момент, в който християнската вяра е поставена на изпитание”.

Според главния равин на Израел Йона Мецгер папа Бенедикт ХVІ е подобрил отношенията между юдаизма и християнството, като е сближил двете религии, с което е помогнал за намаляване на проявите на анти-семитизъм по света.

Международните наблюдатели припомнят, че папа Бенедикт ХVІ е първият, който "опрости вината" на еврейския народ за убийството на Исус Христос.

В своя книга от 2011 г. папата определи за виновни за разпъването на Христос "аристокрацията на храма" в Ерусалим и "тълпата", а не еврейският народ като цяло.

Трактовката беше приветствана от израелският министър-председател Бенямин Нетаняху като "проява на кураж" от страна на папата, докато различни еврейски религиозни лидери определиха книгата на Бенедикт ХVІ като "крайъгълен камък" срещу анти-семитизма в католическата църква.