Палатков лагер изникна на централния площад на молдовската столица Кишинев, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите настояват за разследване на изчезването на около 1,5 млрд. долара от три молдовски банки миналата година.

Организаторите на лагера от три неправителствени организации издигнаха около 40 малки палатки, ден след като в града се състоя многохилядна демонстрация с искания за оставки на правителството, гуверньора на централната банка, главния прокурор и други високопоставени длъжностни лица.

В неделя десетки хиляди протестиращи се събраха на антиправителствен митинг в столицата. Организаторите призоваваха събралите се да останат на площада, докато исканията не бъдат изпълнени.

Митингът беше обявен като непартиен и бе планиран без символика, но много от участниците донесоха знамена на Молдова, Румъния и Европейския съюз.

За да намалят напрежението, властите организираха в Кишинев безплатен концерт на открито, в който трябваше да участват звезди на руската, румънската и молдовската музикална сцена. Той трябваше да започне час преди протестите, но мнозина от поканените артисти отказаха да участват, заявявайки, че не искат да пречат на демонстрацията. Организаторите на концерта бяха принудени да отложат началото му за по-късен час.

Според електронното издание на руския вестник "Комерсант" това е най-голямата протестна акция в Молдова през последните 25 години.

Трите банки - Спестовна банка, Социална банка и Унибанк, от които изчезна огромната сума преди парламентарните избори през ноември м.г., през декември бяха поставени под управлението на Молдовската национална банка, а парите бяха възстановени от държавния резерв.

Според непубликуван парламентарен доклад част от парите са преведени в руски банки. И трите банки са собственост на молдовски и руски инвеститори.