Вълнение в навечерието на Вси светии. Милиони хора по целия свят ще се облекат в креативни костюми и ще зададат въпроса „Пакост или лакомство?“. 

Празникът е най-очакван сред децата и младежите.

Снимка: bTV

Смята се, че този ден е свързан с древна келтска традиция. Доскоро празникът беше популярен най-вече в Съединените щати, Канада и Великобритания, но през последните години набра популярност по целия свят.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и първата дама Джил са домакини на тържество за празника в Белия дом.

Снимка: bTV

Тази година фокусът е върху книгите. Затова Джо и Джил Байдън раздаваха книги и бонбони.

Снимка: bTV

У нас интересът към Деня на Вси светии също е голям. В навечерието на празника българският писател Благой Иванов търси отговора на въпроса „Трябва ли да ни е страх от чудовищата?“ в своята книга „13 чудовища за Хелоуин“.

Снимка: bTV

„В цялата книга съм се опитал да инкорпорирам познати клишета свързани със страшното - от номер 13, който според много хора е фатален, но според мен е магически, до това какви са и самите герои.  Повечето са герои от страшни приказки“, разказва Благой Иванов, писател и кинокритик.

Снимка: bTV

Вдъхновение черпи от поемата „Гарванът“, който е и главен герой.   

„В поемата на Едгард Алън Пол той е много по-мрачен и фаталистичен, докато тук той е изключително симпатичен и малко кисел персонаж. Неговата идея е да получи малко спокойствие. За съжаление, чудовищата са много шумни. Върколаците вият по време на пълнолуние. Гарванът се опитва да се справи с този си проблем сам за себе си“, разкрива писателят Благой.

Снимка: bTV

През погледа му чудовищата приемат друг образ. Книгата „13 чудовища за Хелоуин“ има за цел да свали маските на страховитите същества. 
 
„Чудовищата не са толкова страшни всъщност. Не е страшно едни човек да си сложи маска, много по-страшно е, ако едно истинско чудовище, си сложи маска на човек. Не трябва да съдим хората по начина, по който изглеждат, трябва да съдим по действията им“, казва авторът на книгата.

Снимка: bTV


Върколаци, мумии, вещици и тролове са сред основните образи на Хелоуин. Маските които служат да прогонят злото се коренят в различни култури.

„Той е много древен, келтски празник, на времето се е свързвал с плодородието, защото тогава се е събирала реколтата. В днешно време този празник е много повече забавление за децата. Да не забравяме че нашите кукери са много подобни на Хелоуин, защото те също плашат злото“, допълва Благой Иванов. 

Снимка: bTV


Така, той и художникът Добромир Томов, разказват една човешка история през погледа на чудовища.