Напрежението между Индия и Пакистан ескалира, след като двете страни си размениха авиоудари в Кашмир. Съобщава се и за свалени бойни самолети: Пакистан претендира за две въздушни победи, Индия - за една.

За момента е сигурно унищожаването на един индийски МиГ-21, чийто пилот е бил пленен. Делхи претендира, че съветските машини на свой ред са свалили пакистански F-16. Това е най-тежката ситуация в двустранните отношения между двете ядрени държави от 1971 г. насам.

Индийски военни самолети са навлезли днес в пакистанското въздушното пространство, след като Пакистан нанесе въздушни удари в окупираната от Индия част от Кашмир, каза генерал-майор Асиф Гафур, говорител на пакистанските въоръжени сили.

"Пакистанските военновъздушни сили свалиха два индийски военни самолета в пакистанското въздушно пространство", написа той в Туитър.

Един от самолетите е паднал в индийската част на Кашмир, а другият - в пакистанската част, и пилотът му е пленен, допълни говорителят.

Снимка: EPA

Представители на полицията в индийската част на Кашмир казаха, че са загинали двама индийски пилоти и един цивилен, след като индийски самолет се е разбил в Кашмир, но чак по-късно признаха, че е имало въздушен дуел.

Индийски представители казаха, че три пакистански военни самолета са навлезли в индийското въздушно пространство, преди да бъдат прехванати и принудени да се върнат обратно.

Снимка: EPA

Индия затвори четири летища в северната част на страната – в Патханкот, Лех, Сринагар и Джаму.

Пакистан определи атаката като акт на агресия и затвори въздушното си пространство. След свалянето на двата индийски самолета, властите поздравиха военновъздушните сили за добре свършената работа, а премиерът призова за диалог.

„Имайки предвид арсенала, с който нашите страни разполагат, искам да попитам: можем ли да си позволим ситуацията да излезе извън контрол? Надявам се, че здравият разум ще победи”, каза Имран Хан.

Напрежението обаче остава високо. Има съобщения за размяна на артилерийски огън през оспорваната граница.

Отношенията между двете страни се влошиха, след самоубийствения атентат с кола бомба, извършен на 14 февруари от базирани в Пакистан екстремисти в индийската част на Кашмир и отнел живота на най-малко 40 индийци.

В основата на напрежението е Кашмир.

Пакистан и Индия имат претенции към цялата територия на областта, части от която контролират в момента.

Делхи и Исламабад са воювали помежду си три пъти. Два от конфликтите са предизвикани именно от претенциите за Кашмир.

И Индия, и Пакистан са ядрени сили. По официални данни, Делхи разполага с около 140 ядрени бойни глави, а Пакистан – с близо 150.

Рискът от конфликт обаче значително нарасна вчера, когато Индия предприе масиран въздушен удар срещу ислямски радикали. САЩ, Китай и Европейският съюз призоваха за сдържаност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!