Иракските правителствени сили срещат ожесточена съпротива от джихадистите от "Ислямска държава" в южната част на Мосул, през втория ден от подновената офанзива за отвоюването на града, след неколкоседмично стихване на боевете, предаде "Ройтерс".

Офицер от федералните полицейски сили, който се присъедини към боевете днес, заяви, че е имало тежки сблъсъци в югоизточния квартал "Палестина", но войските са постигнали успехи в други два квартала, където са обезвредили няколко коли бомби.

Друг офицер, от елитните части на вътрешното министерство, воюващи редом до федералната полиция, заяви, че неговите хора са превзели райони в квартал "Интисар" въпреки тежките сблъсъци.

Иракските сили в източните и северните части на града прочистват районите, които отвоюваха вчера, посочили други военни източници.

От началото на офанзивата преди 10 седмици, подкрепяните от САЩ сили една четвърт от последния голям бастион на джихадистите в Ирак, в най-мащабната сухопътна операция от оглавеното от САЩ нашествие, което свали Саддам Хюсеин, отбелязва агенцията.

През втората фаза на операцията американските войници ще се разположат по-близо до фронтовата линия вътре в града. Днес репортер на "Ройтерс" видя няколко американски военни в специални бронирани автомобили с повишена противоминна защита, придружаващи висши офицери на среща в село северно от Мосул.