Русия няма да подкрепи новата проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Зам.-външният министър на страната Генадий Гатилов обяви, че текстът с предложенията на САЩ не е балансиран. В Москва не искат да се бърза с приемането на резолюцията, а да се създаде позиция, без двусмислици, която да помогне и на бунтовниците, и на правителството на Башар Асад.

Същевременно, ожесточени сблъсъци избухнаха между дезертьори и войници от армията в централната сирийска провинция Хомс. Това съобщават представители на опозицията.

Тежки престрелки се водят в покрайнините на град Растан и в района на Ал Кусаир между бойци на опозиционната Свободна сирийска армия и правителствените сили, казал Абу Имад, опозиционен активист, базиран в Северен Ливан.

Черен дим се вижда над районите, обхванати от боевете, допълнил той.

Сирийските Местни координационни комитети, опозиционна група, документираща насилието из цяла Сирия, съобщиха, че правителствени войски обстрелват райони в Карам аз Зейтун, Халидия и Баяда в разбунтувалата се провинция.

Десетки хиляди пък излязоха на улиците и площадите след петъчната молитва. Най-масови бяха демонстрациите в Алепо. Там и в много други градове силите на реда стреляха срещу хората, за да ги разпръснат. В град Идлиб се водят истински сражения. Според правозащитни организации, до този час там са убити 13 цивилни.

Все по нарастващото насилие в Сирия пропъди хиляди хора от домовете им. Само в лагери в Турция са настанени близо 12 000 сирийски бежанци.

Протестите в Сирия, които режимът на Башар Асад се опитва да потуши с насилие, започнаха още март миналата година под влиянието на Арабската пролет.

По данни на ООН жертвите на репресиите са над 7500 души.